Vi har fått några mejl om hur man egentligen blir en jordbrukare. De har varit frågor om vilken utbildning man bör ha sedan innan men också vad det finns för utbildningar. Frågorna har också varit mycket ekonomi relaterade. De har varit frågor om hur mycket man tjänar och hur mycket pengar man behöver för att bli jordbrukare. Det är inte så enkelt för dem som inte föds upp och ärver en gård.

Utbildning

De flesta ungdomar som är intresserade av jordbrukare yrket brukar oftast gå en gymnasielinje inom ämnet. De finns flera skolor i Sverige som är rena jordbruksgymnasium. De mest kända är Naturbruksgymnasiet i Strömma. De har högsta betyg och ligger i Västra Götaland, en bit utanför Göteborg. Där finns de även introduktionsprogram för vuxna som vill bli lantbrukare. Dessa utbildningar brukar ofta vara från 1 månad till 2 år.

Ekonomi

När man går i gymnasiet och får sin grundutbildning för att bli lantbrukare får man studiebidrag från staten på 1050 kr i månaden. Dessa pengar är ett bidrag och beskattas inte. Det är också vanligt att skolan ordnar betalda praktiker. Då jobbar du på en gård en gång i veckan och får runt 60 kr i timmen .Det är en låg lön men där ligger praktik löner.

Man blir inte lantbrukare för pengarna skull. Medellönen i Sverige som lantbrukare ligger på 18 841 kr i månaden före skatt. Det varierar en del från län till län. Högst medelinkomst för lantbrukare finns i Kronoberg där den ligger på 25 000 kr. Lägst medellön hittar vi i Västerbotten där den ligger på blygsamma 16298 kr i månaden före skatt.

Om man är vuxen och vill bli lantbrukare får man ofta bekosta utbildningen själv. Det kan vara svårt att ha sparat ihop exempelvis 20 000 kr för en utbildning. De kan vara aktuellt med ett lån för att kunna utbilda sig till lantbrukare och få sitt drömjobb. Om du vill få bra koll på villkor och hitta bäst snabblån kan du besöka olika recensions hemsidor och söka på forum. Men tänk på att lånet skall betalas tillbaka så fort som möjligt.

Jag hoppas att du har lite mer “kött på benen” efter detta inlägg, lycka till!

lantbrukare