extra-incomeAtt starta upp ett lantbruk kan vara tufft. De flesta börjar småskaligt och det gör att det kan ta ett tag innan dess att det börjar att gå runt. Ofta har man investerat mycket pengar i det hela. Som exempel kan det vara mycket klokt att skaffa extraintäkter för att man ska klara av att få ekonomin att gå ihop. Det är till exempel vanligt att man börjar med gårdsbutiker där man säljer produkter från det egna jordbruket. Fördelen med en gårdsbutik är att vinsten går direkt till dig och hamnar inte i några mellanhänder. En del väljer att erbjuda turism på gården genom att exempelvis erbjuda boende, eller hästridning om det är en vacker natur runt gården.

Om du har koll på branschen och en känsla för vad eventuella kollegor samt konsumenter kommer att vilja ha i framtiden kan du vara steget före och därmed har du allt att vinna genom att skapa en ny och efterfrågad produkt. Det är alltså viktigt att vara trendkänslig även inom jordbruk. Se till att du alltid har med dig hela din familj i det du gör på inom jordbruket. De blir nämligen också involverade och det är därför viktigt att alla känner sig inkluderade i besluten. Se till att skapa samarbeten med andra som har andra kompetenser än dig. På så sätt kan ni utbyta tjänster med varandra och det kommer därmed bli mycket billigare för dig att hålla igång ditt jordbruk. Det är även klokt om du kan samverka med de grannar du har i närheten som även de är bönder. På så sätt kan ni dra ned kostnaderna ytterligare genom att exempelvis dela på vissa saker.

Om ni till exempel skapar en gårdsbutik kommer denna kunna att beställa specialiteter från flera olika gårdar så det lönar sig att hjälpas åt.